ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi tanfolyam az OAH-nál: szabotázs elleni védelem a középpontban

2014.06.27

Az Országos Atomenergia Hivatal és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében 2014. június 23-27. között került sor arra a nemzetközi tanfolyamra, amelynek témája a nukleáris védettség területén belül a szabotázs elleni védelem, illetve a szabotázs megelőzése volt.


A szabotázs elleni védelem fontos része a nukleáris létesítmények fizikai védelmi rendszerének, amelyet célszerű már az ilyen létesítmények tervezése során figyelembe venni. Kiemelten védendő épületekről, berendezésekről és anyagokról van szó, a védelemre kialakított rendszerek folyamatosan fejlődnek, ezért is fontos az ismeretek széles körű megosztása.

Az első hasonló jellegű szemináriumot Japánban tartották, a mostani, második rendezvénynek az OAH adott otthont. A tanfolyamon külföldi és magyar szakértők tartottak előadásokat a fizikai védelmi rendszerekről, valamint a NAÜ ajánlásairól (a NAÜ képviselője mellett Németországból és az Egyesült Államokból is érkeztek előadók).

Az OAH részéről Stefánka Zsolt osztályvezető a fizikai védelem hazai tapasztalatairól adott áttekintést, Horváth Kristóf főigazgató-helyettes a szabotázs elleni fizikai védelmi rendszerek tervezésének folyamatáról tartott előadást.

A program részeként a résztvevők kisebb csoportokban felmérhették, hogy saját országukban a szabotázs elleni védelem szempontjából mely területekre szükséges leginkább fókuszálni, valamint szakmai látogatást tettek a Paksi Atomerőműben és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában.

A 18 országból érkező 35 szakember nukleáris erőműveket, szabályozó hatóságokat, valamint rendvédelmi erőket képviselt.

A következő nukleáris védettségi témájú tanfolyamra az OAH-ban 2014 novemberében kerül sor.Facebook megosztás