ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Felgyorsultak az új paksi blokkok létesítéséhez kapcsolódó tevékenységek

2018.03.14

Az új blokkok létesítése kapcsán rövidesen megkezdődő helyszíni munkálatok az Országos Atomenergia Hivatal számára is többlet feladatot jelentenek. A helyszíni tevékenységek engedélyezése, illetve felügyelete komoly szaktudást és erőforrás ráfordítást igénylő feladat, amelyet körültekintően kell megoldani. Az OAH ehhez igazítja munkáját: szükség esetén átcsoportosítások és túlmunkák szervezésével biztosítja, hogy az új blokkokkal kapcsolatos tevékenységek minden esetben szigorú hatósági felügyelet mellett, a legkorszerűbb szakmai elvárások megfelelően, és a jogszabályok teljeskörű betartásával történjen. Az OAH 2017 eleje óta eddig több mint húsz alkalommal vett részt a tervezésben résztvevő alvállalkozók és lehetséges beszállítók auditjain. Az ellenőrzések kétharmada oroszországi cégeket érintett.
A jogszabályokban meghatározott ügyintézési idők betartása érdekében az OAH szakértői jelentős túlmunka mellett értékelik az új blokkal kapcsolatos engedélykérelmeket. Összhangban a jogszabályi ügyintézési időkkel, előre láthatóan a hónap végéig döntés születik a folyamatban lévő kérelmek alapján, az Erőmű Beruházási Központ és a Fővállalkozói irodaépület építési engedélye ügyében.


Az OAH szakemberei 2018. március 20-án, a helyszínen tekintik meg a Leningrád II-es atomerőmű üzembehelyezési munkálatait.

Az üzembehelyezési folyamat részeként tavaly év végén megkezdődött a Leningrad II. atomerőmű 1. blokkjának fizikai indítása, amely során első alkalommal hoznak létre önfenntartó láncreakciót. Az üzembehelyezési folyamat aktuális helyzetét az Országos Atomenergia Hivatal szakértői  a helyszínen tekintik meg.

A Leningrád II. telephelyen üzembe helyezés alatt álló blokk AES-2006 típusú, a tervek szerint hasonló épül majd a Paks II. beruházás keretében is.

Az OAH rendszeresen részt vesz nemzetközi munkacsoportokban, amelyek új atomerőművek építésével kapcsolatos tapasztalatokat dolgoznak fel, illetve kiemelten kezeli a kétoldalú kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyekben szintén új, orosz tervezésű atomerőmű építését tervezik. A hivatal felelős hatóságként munkája során minden elérhető szakmai információt összegyűjt, elemez és hasznosít. Ennek a tevékenységnek keretében az új atomerőművi blokkok létesítésének hatósági felügyeleti tevékenységére is felkészül, folyamatosan fejleszti tudását. Az orosz nukleáris biztonsági hatósággal több éve folyó szakmai együttműködés lényeges része a gyakorlati tapasztalatok megosztása, az új erőművek létesítési munkáinak helyszíni tanulmányozása.Facebook megosztás