ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Jelentéktelen mennyiségű az Európában több helyen detektált Jód -131

2017.02.22

Az elmúlt hetekben a francia National Institute for Radiological Protection and Nuclear Safety (sugárvédelmi szakértői intézet) közleménye után néhány sajtóorgánumban is megjelent hír arról, hogy Európa nyugati és északi részén több helyen detektáltak jelentéktelen mennyiségű (µBq/m3 nagyságrendben) Jód-131 izotópot. A speciális mérési módszerrel detektált mennyiségek egészségügyi kockázatot nem jelentenek.


A levegőben mérhető mennyiségű Jód-131 izotóp normál körülmények között elsősorban Jód-131 izotóp előállítása, vagy Jód-131 izotópot tartalmazó radiogyógyszer gyártása során kerülhet a levegőbe.

Az elvégzett vizsgálatok alapján kijelenthető hogy a kibocsátás 2016. december végén – 2017. január elején történt.

Az Országos Atomenergia Hivatal megkereste az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszerhez tartozó laboratóriumokat, valamint a hazai radiogyógyszergyártó Izotóp Intézet Kft.-t. A Kft esetében a Jód-131 kibocsátás a kérdéses időszakban több nagyságrenddel a megengedett érték alatt volt (a kibocsátási korlát 1 éves időtartamra összesen 460 GBq-nyi Jód-131). A magyarországi laboratóriumok 2017. január elején nem detektáltak Jód-131 izotópot a levegőben. A National Institute for Radiological Protection and Nuclear Safety által kiadott eredeti közleményt itt olvashatja.Facebook megosztás