ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

A hatósági ellenőrzés integrált megközelítéséről tartott képzést a NAÜ hazánkban

2014.07.14

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében 2014. június 30. és július 4. között hazánkban került sor arra a képzésre, amelynek az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont. Az egyhetes rendezvény során a résztvevők elsajátíthatták a hatósági ellenőrzés integrált megközelítésével kapcsolatos ismereteket. A tanfolyam anyagának összeállításánál a NAÜ munkatársai külön figyelmet fordítottak arra, hogy a megszerzett tudás a gyakorlatban is jól hasznosítható legyen.


A szemináriumon 14 országból 22 szakember vett részt. A képzést külföldi szakértők vezették: Jukka Kupila (Finnország) az ellenőrzés integrált megközelítésének módszeréről, Willem Van Doesburg (Svájc) a vezetőség biztonság iránti felelősségéről, a biztonsági kultúráról, valamint az engedélyes irányítási rendszerének ellenőrzéséről, illetve a NAÜ részéről Jean-René Jubin az ellenőrzési program összeállításáról, az ellenőrzés folyamatáról tartott előadást.

A hatósági ellenőrzés újfajta megközelítésének lényege, hogy integrált módon használjunk fel minden elérhető információt az ellenőrzés fejlesztése érdekében. A hatóság ezzel a módszerrel jobban tud összpontosítani az ellenőrzés során a biztonság szempontjából fontos területekre.

A délelőtti elméleti előadásokat követően a résztvevők három csoportba osztva gyakorlati feladatokon keresztül mélyíthették el az ismereteket. A szeminárium kezdetén ellenőrzési tervet készítettek, majd értékelték az ellenőrzési tapasztalatokat, valamint megtervezték az engedélyes irányítási rendszerének ellenőrzését. Ezt követően a képzésen kapott új ismereteket felhasználva felülvizsgálták az első napon létrehozott ellenőrzési tervet. A résztvevők megállapították, hogy a leginkább vizsgálandó terület az emberi és szervezeti faktor, amelyre minden ellenőrzésnél érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

A szemináriummal kapcsolatos feladatokat az OAH részéről Juhász László látta el, akinek külön megköszönték a résztvevők a képzés magas színvonalú magyarországi támogatását.Facebook megosztás