ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

VVER hatósági fórum munkacsoportjának ülése Budapesten

2018.04.24

2018. április 17-19. között a VVER-típusú reaktorokat üzemeltető országok nukleáris biztonsági hatóságait tömörítő szervezet valószínűségi biztonsági elemzésekkel foglalkozó PSA (Probabilistic Safety Assessment) munkacsoportjának találkozójára került sor az Országos Atomenergia Hivatalban. A munkacsoportot jelenleg az OAH elnökli, és fő célkitűzése, hogy összehasonlítsa és értékelje a tagországok jogi és hatósági keretrendszerét, valamint hatósági gyakorlatát a valószínűségi biztonsági elemzések területén. Ajánlásokat fogalmaz meg a tagországok hatóságai számára annak érdekében, hogy a mindenkori legmagasabb szintű és legmodernebb módszerek és eszközök segítségével biztosíthassák és felügyelhessék a nukleáris biztonságot.


A munkacsoport 3-4 éves mandátumokban végzi a feladatát, a budapesti találkozó pedig az 5. mandátum nyitótalálkozója volt, melynek során a munkacsoport tagjai megtervezték a következő 3 évre szóló mandátum feladatait és azok végrehajtásának menetét. A feladatok fókuszpontjában az üzemidő-hosszabbítás, a kockázat szempontú döntéshozatal, a karbantartás hatékonyságának monitorozása, valamint a tárolólétesítmények kockázat szempontú felügyelete lesz.

A rendezvény második napján meghívott előadókként részt vettek a Paksi Atomerőmű Zrt.,a Paks II Zrt. valamint a NUBIKI Kft. PSA-szakértői is, akik ismertették az engedélyeseknél folyó jelentősebb PSA-tevékenységek módszereit és eredményeit, valamint a PSA témájában folyó nemzetközi kutatásokat.Facebook megosztás