ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Magyar szakember vezette a norvég nukleáris védettségi felülvizsgálatot

2015.10.22

A norvég kormány felkérésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében IPPAS-misszió keretében nyolcfős szakértői csoport vizsgálta a nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmi rendszerét Norvégiában. A közel kéthetes missziót Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese vezette.


A 2015. október 6-15. között tartott felülvizsgálat során a nemzetközi egyezmények és a NAÜ-ajánlások tükrében értékelték a nukleáris létesítményekhez, radioaktív anyagokhoz és azok szállításához, valamint az informatikai rendszerekhez kapcsolódó norvég törvényi és hatósági kereteket, továbbá megvizsgálták, hogyan felelnek meg a létesítmények az előírásoknak.

Horváth Kristóf a missziót követő sajtótájékoztatón kiemelte: Norvégia elkötelezett a védettség fejlesztésére, aminek jó alapot ad az illetékes hatóságok felkészültsége, és amire jó lehetőséget biztosít a jelenleg folyamatban lévő jogszabályfejlesztés.

„Nagyon hasznos volt számunkra az IPPAS-misszió. A jövőben azon dolgozunk, hogy hasznosítsuk az ajánlásokat, javaslatokat és észrevételeket a fizikai védelem rendszerének fejlesztése érdekében. A későbbiekben egy követő-misszióra is sor kerül majd a szándékaink szerint.” mondta Per Strand,a norvég nukleáris hatóság igazgatója.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IPPAS-misszióról szóló hírét angol nyelven itt érheti el.Facebook megosztás