ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

24. osztrák-magyar kétoldalú találkozó

2018.10.24
Osztrák-magyar kétoldalú találkozó Osztrák-magyar kétoldalú találkozó

2018. október 15-16-án Bécsben, az osztrák Európai, Integrációs és Külügyminisztériumban került sor az évente megrendezett osztrák-magyar kétoldalú találkozóra. A számos osztrák és magyar szakértő részvételével lezajlott megbeszélések során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt egy év legfontosabb változásairól, a szervezetek előtt álló kihívásokról, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. A témák között szerepeltek az elmúlt évi jogszabályváltozások, a Paksi Atomerőművel kapcsolatos fejlemények, az új blokkok építésének jelenlegi állása, a veszélyhelyzet-kezelés, a sugárvédelem, a radioaktívhulladék-kezelés, valamint az öregedéskezelésről készített tematikus felülvizsgálat.


A huszonnegyedik alkalommal megtartott kétoldalú találkozón a magyar delegációt Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója vezette. A hazai küldöttségben helyet kaptak az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter titkársága, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft., a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai is.

Az osztrák külügyminisztérium osztályvezetője, Ulrike Hartmann által vezetett osztrák delegációban a tartományi képviselők mellett az ülésen részt vettek a fenntarthatóságért és turizmusért felelős minisztérium, az oktatási, tudományos és kutatási minisztérium, a belügyminisztérium, valamint a Biztonsági Intézet és a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szakértői is.

A felek kölcsönösen beszámoltak egymásnak az elmúlt év eseményeiről, amelyek az atomenergia felhasználása terén országaikban történtek.

Osztrák és magyar részről is előadás hangzott el az elmúlt évi jogszabályváltozásokról. Az osztrák fél ennek kapcsán beszámolt az idei évben Ausztriában lezajlott IRRS-misszió eredményeiről.

Juhász László, az OAH főosztályvezetője ismertette a Paksi Atomerőművel kapcsolatos újabb fejleményeket, Aszódi Attila államtitkár pedig az új blokkok tervezett beruházásához kapcsolódó aktuális információkról tartott előadást, majd válaszolt az osztrák szakértők kérdéseire.

A továbbiakban részletes előadások hangzottak el mindkét fél részéről a veszélyhelyzet-kezelés, a radioaktívhulladék-kezelés, a kutató- és oktatóreaktorok, és a sugárvédelem, témakörökben.

A találkozó második napján Kádár Andrea Beatrix helyettes-államtitkár ismertette a kormányzati struktúrában történt változásokat, az új energiastratégia kidolgozásával kapcsolatos terveket, valamint a nemrégiben lezajlott IRRS követő misszió tapasztalatait.

Az osztrák delegáció vezetője záróbeszédében kiemelte a magyar fél nyitottságát, együttműködőkészségét, valamint azt, hogy minden kérdésükre kielégítő választ kaptak magyar kollégáiktól.Facebook megosztás