ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Online ülést tartott az OECD NEA hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottsága

2021.06.03
OECD NEA CNRA OECD NEA CNRA

2021. május 31 – június 1. között online tartotta 45. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének hatósági tevékenységgel foglalkozó bizottsága (CNRA). A bizottság áttekintette a felügyelete alá tartozó munkacsoportok tevékenységét, jóváhagyta azok jelentéseit és meghatározta a CNRA folyamatban lévő átalakulásának irányait és következő lépéseit.


Magyarország a bizottság átalakítására vonatkozó terveket támogatja, egyúttal fontosnak tartja azokat a törekvéseket, amelyek nagyobb összhangot teremtenek a munkacsoportok és az állandó bizottságok között. Szintén fontos eredménye lehet az átalakításoknak, hogy az egyes átfedéseket, párhuzamosságokat jobban kiküszöbölik majd, hatékonyabbá téve a rendszer működését.

Az új munkacsoport-szerkezet hatékony hazai kihasználása érdekében az OAH megkezdte annak felmérését, hogy milyen módon lehetne javítani a CNRA – és az egész OECD NEA – munkájában közreműködő magyar szervezetek közötti koordinációt.

A CNRA alá tartozó Üzemeltetési Tapasztalatok Munkacsoport (WGOE) keretében egy budapesti workshop előkészítése zajlik, amelyet az eredeti tervek szerint 2021 tavaszán tartottak volna és amelynek tárgya az üzemeltetési tapasztalathasznosítási program ellenőrzése. A pandémiás helyzet miatt a rendezvény időpontját 2022 áprilisára halasztották.

Az ülés végén atomerőművekben előfordult, a nukleáris biztonsági hatóságok figyelmét világszerte kiváltó eseményekről számolt be az Egyesült Államok, Japán és Szlovákia hatóságának képviselője, továbbá a WGOE elnöke.Facebook megosztás