ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hidrogén-rekombinátorok felszerelését rendelték el 2016-ig a svájci atomerőműveknél

2015.01.27

A svájci nukleáris biztonsági hatóság bejelentette, hogy a biztonság növelése érdekében új követelményeket határoztak meg: 2016-ig úgynevezett hidrogén-rekombinátorokat kell felszerelni a svájci atomerőművekben egy esetleges súlyos balesetnél keletkező robbanásveszélyes hidrogén koncentrációjának csökkentésére. Hazánkban már 2011-ben megtörtént ez a biztonságnövelő beruházás.


A svájci hatóság korábban, a fukushimai baleset tapasztalatai alapján döntött arról, hogy meg kell vizsgálni a hidrogén keletkezését, terjedését és a konténmentben való szétoszlását egy esetleges súlyos baleset bekövetkezésekor. A vizsgálat alapján a biztonság további növelése érdekében most úgy határoztak, hogy mind az öt Svájcban üzemelő blokknál hidrogén-rekombinátorokat kell felszerelni.

Konténment: olyan túlnyomásra méretezett acél vagy vasbeton „doboz” (félgömb tetejű henger vagy félgömb alakú építmény), amely körülveszi a reaktorblokkot, és amely még a reaktor nagynyomású primer hűtőkörének törésekor, a fellépő nagy nyomás ellenére is megakadályozza, hogy a megengedettnél nagyobb mennyiségű radioaktív anyag jusson ki a környezetbe. (A VVER-440/213 (paksi) típusú reaktorok is rendelkeznek speciális kivitelű konténmenttel (hermetikus tér)).


Hidrogén-rekombinátor: olyan berendezés, amely a hidrogént víz segítségével megköti, megelőzve az esetleges robbanást.A Paksi Atomerőmű a fukushimai atomerőmű balesete előtt, a korábbi Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatok során határozta el javító intézkedésként a súlyos balesetek kezelésére vonatkozó útmutató bevezetését, valamint az ehhez kapcsolódó műszaki átalakítások elvégzését. A műszaki átalakítások keretében szerepelt a konténmentben a passzív működésű súlyos balesetre méretezett hidrogén-rekombinátorok felszerelése is, amelyet a Japánban történt baleset nyomán született intézkedésként előrehoztak, és mind a négy blokkon végrehajtottak 2011 vége előtt. Szintén a Fukushima – Daiichi Atomerőmű balesete előtt elhatározott műszaki átalakítások keretében zajlott a súlyos baleseti mérőrendszer telepítése az egyes blokkokon. Ennek keretében építették be a hidrogén-monitorozó rendszert is valamennyi blokkon 2014 végéig.Facebook megosztás