ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Regionális kommunikációs workshop Kijevben, magyar szakmai támogatással

2018.05.23
Workshop Kijevben Workshop Kijevben

2018. május 14-18. között Kijevben került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az ukrán nukleáris hatóság, valamint a nukleáris biztonsággal foglalkozó ukrán tudományos és technikai központ szervezésében arra a regionális kommunikációs workshopra, amelynek tematikája a NAÜ nemrég közzétett „Kommunikáció és konzultáció az érdekelt felekkel” című útmutatójához kapcsolódott. A NAÜ felkérésére az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse szakmai előadóként vett részt a rendezvényen.


Ukrajnán kívül Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Görögországból, Grúziából, Horvátországból, Lengyelországból, Litvániából, Macedóniából, Örményországból, Szerbiából és Tádzsikisztánból érkeztek a résztvevők.

Jean-René Jubin, a NAÜ képviseletében bemutatta az ügynökség kommunikációra vonatkozó ajánlásait, illetve a vonatkozó követelményrendszert, kitérve a jogi és szabályozási kérdésekre, bemutatta a lakosság hatósági döntéshozatalba való bevonásának fontosabb aspektusait, valamint ismertette a kommunikációban alkalmazott módszereket és eszközöket.

Igor Jencic, a szlovén nukleáris képzési központ vezetője az „érdekelt felek” feltérképezéséről, a velük való kapcsolattartás sajátosságairól, a kockázatok érzékeléséről, valamint a „világos üzenetek” koncepciójáról és a proaktív-reaktív kommunikációról tartott előadást.

Körmendi Gábor tájékoztatási felelős a kommunikációra vonatkozó magyar jogi környezet bemutatásán túl előadást tartott a kommunikációs stratégia és menedzsment kérdéseiről, a nyitottság és átláthatóság koncepciójáról, valamint a közmeghallgatások szervezéséről. A kommunikációs tervezés folyamatát konkrét példán keresztül ismertette: a teljes hazai hatósági rendszert felülvizsgáló 2015-ös IRRS-misszió több mint fél évet átfogó kommunikációs tervét mutatta be.

Gyakorlati feladatokat is meg kellett oldaniuk a résztvevőknek, így kommunikációs stratégiát és tervet írtak, az „érdekelt felekre” vonatkozó elemzést készítettek, illetve szimulációs gyakorlatként közmeghallgatást tartottak.Facebook megosztás