ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Többéves felkészülést követően ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a kéthetes EPREV-misszió

2016.06.14

A nyitóértekezlet hazai résztvevői eredményes és hasznos munkát, a fejlődési lehetőségek feltárását várják a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett, a magyar nukleárisveszélyhelyzet-kezelési rendszert átvilágító missziótól, és bíznak abban, hogy minél több, nemzetközileg is hasznosítható jó gyakorlatra mutatnak rá a külföldi szakemberek.


Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) főigazgatója, Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, valamint Chris Dijkens delegációvezető megnyitóbeszédével hivatalosan is kezdetét vette a kéthetes EPREV-misszió.

Tollár Tibor beszédében elmondta, megtiszteltetés számukra, hogy a megnyitónak a BM OKF ad otthont. Kiemelte: Magyarországon az atomenergia békés célú felhasználása az áramtermeléstől az egészségügyi alkalmazásokig az élet minden területét érinti, s elsődleges cél az atomenergia felhasználása során bekövetkező radiológiai vagy nukleáris események megelőzése, illetve a következmények csökkentése, a lakosság és az anyagi javak védelme. E cél elérése az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer feladata, amelyben jelentős szerepet játszik a katasztrófavédelem. A missziót lezáró jelentésben remélhetőleg számos nálunk szerzett pozitív tapasztalat is szerepel majd, fogalmazott a főigazgató.

Fichtinger Gyula beszédében két évfordulóra is emlékeztetett: harminc éve történt a csernobili, öt éve a fukushimai katasztrófa, amelyek meghatározó tapasztalatot jelentettek az atomipar számára. Számtalan konferencia, szakértői csoport és tanulmány foglalkozott a két baleset tanulságaival, szigorodó követelményeket és szabályozást eredményezve, főleg azokban az országokban, ahol nukleáris létesítmények működnek, és jelentős fejlesztések valósultak meg nagy anyagi és szellemi ráfordítással. Az OAH főigazgatója kiemelte: a teljes veszélyhelyzet-kezelési rendszer folyamatosan fejlődik, a magyar hatóságok is elkötelezettek a fejlődés mellett, ezért hívtuk meg hazánkba az EPREV-missziót. Magyarország célja, hogy a lehető legjobb baleset-elhárítási rendszer a lehető legjobb szakemberekkel működjön.

A missziót vezető Chris Dijkens a delegáció tagjainak bemutatása után elismerően nyilatkozott a magyar fél előkészítő tevékenységének magas színvonaláról, az előzetesen átadott dokumentációról, az önértékelésről, a jogi szabályozást áttekintő összefoglalóról és az előre megküldött előadásokról.

A missziót a NAÜ részéről koordináló Rodrigo Salinas előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy az EPREV-misszió nem ellenőrzés, és nem feladata a NAÜ-tagállamok veszélyhelyzet-kezelési rendszerének összehasonlítása, hanem felülvizsgálat, amelynek elsődleges célja, hogy vizsgálja a nemzetközi sztenderdeknek való megfelelést, továbbá javaslatokkal és ajánlásokkal támogassa a veszélyhelyzet-kezelési rendszer fejlesztését.

A BM OKF szakemberei az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER) jogszabályi kereteiről és az ONER-szervek felelősségi köreiről, illetve a szakterületek feladatairól beszéltek. Az Országos Atomenergia Hivatal képviselője az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedés Tervet mutatta be, illetve előadás hangzott el a nemzeti önértékelés eredményeiről is.
Fotók: Schober Andor, RSOEFacebook megosztás