ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OAH jóváhagyta Paks II. Zrt. fizikai védelmi engedélykérelmét

2021.08.26
Fizikai védelmi engedély Fizikai védelmi engedély

Az Országos Atomenergia Hivatal a 2021. augusztus 25. napján kelt határozatával jóváhagyta a Paks II. Atomerőmű Zrt. fizikai védelmi engedélykérelmét és a későbbi létesítmény Fizikai Védelmi Tervét.


Az eljárás során az OAH több szakértő támogatásával, és az Országos Rendőr-főkapitányság szakhatósági bevonásával vizsgálta, hogy az új atomerőművi blokkok tervezett Fizikai Védelmi Rendszere és az ezt leíró Fizikai Védelmi Terv megfelel-e a jogszabályi előírásoknak és a szakmai követelményeknek. A Fizikai Védelmi Tervben leírtak összevetésre kerültek a létesítésiengedély-kérelem dokumentumaival is. Az eljárás keretén belül az OAH, az ORFK és Paks II. Zrt. képviselői több alkalommal tartottak egyeztetést, illetve 2021. június 3-án a hatóságok helyszíni szemlén tekintették meg és mérték fel a Fizikai Védelmi Rendszer főbb épületeinek és rendszereinek tervezett helyét a paksi telephelyen.

A jóváhagyott Fizikai Védelmi Tervben Paks II. bemutatta a projekt életciklusának megfelelően, hogy a későbbi üzemelés során milyen eljárásokkal és műszaki megoldásokkal védik meg az alkalmazott és tárolt nukleáris és más radioaktív anyagokat, illetve a radiológiai szempontból jelentős rendszereket és rendszerelemeket a jogtalan eltulajdonítás és szabotázs ellen, beleértve a globális kibertérből érkező fenyegetettségekkel szembeni védelmet is. A benyújtott elemzések vizsgálatán túl az OAH saját belső elemzéseket is végzett, melyek célja az azonosított elkövetői szcenáriók független vizsgálata, illetve Paks II. által fel nem tárt szcenáriók keresése volt. Az eljárás során megállapításra került, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a Fizikai Védelmi Rendszer képes lesz a hatályos tervezési alapfenyegetettségben foglalt elkövetői képeségekkel szemben a telephelyet megvédeni.

Az OAH az engedélyező határozatban meghatározta Paks II. részére az elkövetkező időszak adatszolgáltatási és vizsgálati követelményeit a fizikai védelem területén. Az OAH engedélye 5 évig érvényes, így legkésőbb 2026-ban kell Paks II-nek felülvizsgálnia a Fizikai Védelmi Rendszerét. Ezt megelőzően akkor kell soron kívüli felülvizsgálatot végeznie, ha a jóváhagyott Fizikai Védelmi Rendszerét módosítani szeretné, ha megváltozik az atomenergia hazai alkalmazásának fenyegetettsége, vagy ha új elkövetői eljárás vagy magatartás kerül azonosításra.

A Fizikai Védelmi Rendszer kialakításának ellenőrzésén túl az OAH folyamatosan figyelemmel követi a beruházást abból a szempontból is, hogy a kivitelezési folyamatok milyen módon hatnak az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. működő blokkjainak fizikai védelmére.Facebook megosztás