ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport ülése

2014.10.09

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) idei harmadik ülésének 2014. szeptember 25-én az OAH adott otthont. A napirend szerint az FMCS ülésén először a miniszteri felelősségek rendszerének áttekintése történt meg. A felülvizsgálatot az idei kormányzati átalakulás indokolja.


A cél az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszerhez (ONER) kapcsolódó felelősségek újraértékelése mellett a Munkacsoport képviseleti rendszerének frissítése volt. Második témaként a résztvevők az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv (OBEIT) felülvizsgálata körüli teendőket tárgyalták. Az FMCS elnöke ismertette a felülvizsgálat főbb okait. (Ezek a már említett kormányzati változások, a hivatalos közleményminták bővítésének igénye, valamint a friss nukleáris üzemanyag légi szállításának lehetősége.) Az előkészített új OBEIT-verziót az OAH 2015. március végéig nyújtja be jóváhagyásra a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszternek. A találkozó végén a nukleáris veszélyhelyzet kezelés szakterületére kiterjedő nemzetközi szakértői vizsgálat (EPREV misszió) önértékelési fázisának végrehajtása került szóba. Az OAH idén kezdeményezte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél, hogy a misszió Magyarországra jöjjön. Az ONER-szervek önértékelésének és az ebből fakadó javító intézkedések végrehajtásának mint a következő fő feladatnak a határideje 2015. június 30.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a határidő tarthatósága miatt a szervezeti önértékeléseket 2015. február 28-ig fogják elvégezni, melyek során értékelik, hogy szervezetük képes lenne-e megfelelően végrehajtani a veszélyhelyzet-kezelés sikerességéhez szükséges kritikus feladatait.Facebook megosztás