ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

ConvEx-3 nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat: jól halad az előkészítés

2017.03.07

Harmadik alkalommal, 2017 február 27-én és 28-án Pakson ülésezett a ConvEx-3 nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot előkészítő bizottság. A megbeszéléseken az érintett hazai szervezeteken kívül a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Európai Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet, a Meteorológiai Világszervezet szakértői, valamint a szomszédos országokból érkező delegációk is részt vettek. A találkozó kiemelt témái a baleseti esemény, az idővonal meghatározása, a nemzetközi gyakorlat üzeneteinek áttekintése, valamint a gyakorlathoz kapcsolódó dokumentumok felülvizsgálata volt.


Az ülésen résztvevők meglátogatták a Paksi Atomerőmű veszélyhelyzet-kezelési, valamint a képzési központját. A következő ülésre 2017 végén, Bécsben kerül majd sor, ahol a gyakorlat tapasztalatait értékelik a szakemberek.

Röviden a gyakorlatról

A ConvEx-3 gyakorlat forgatókönyve szerint egy atomerőműben súlyos nukleáris baleset történik; a gyakorlat célja a baleset kezelésének gyakorlása, amiben a hazai szervezeteken kívül részt vesz a NAÜ, illetve más fontos nemzetközi szervezetek, valamint a szomszédos országok is. A résztvevők együttműködve tesztelik a veszélyhelyzet-kezelést, a nemzeti és nemzetközi információáramlást, az értékelések és előrejelzések készítését, a nemzetközi segítségnyújtást, valamint a lakossági tájékoztatás koordinálását.

A ConvEx gyakorlatokról további információt angol nyelven itt érhet el.

A témához kapcsolódó korábbi hírünket itt olvashatja.Facebook megosztás