ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Fókuszban a 2016-os EPREV-misszió

2016.03.02

2016. február 25-én került sor az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) idei első ülésére, amelynek egyik központi témája az EPREV-misszióra való felkészülés volt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szervezésében 2016. június 13. és 24. között kerül sor a misszióra hazánkban, célja a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási felkészültség független értékelése.


Elsődleges feladata mellett – a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság 2/2015. határozata alapján – az FMCS végzi az EPREV-misszióra való felkészülés koordinációját. A felkészülés fő feladata a NAÜ nukleárisbaleset-elhárítási követelményeket tartalmazó új kiadványa (GSR Part 7, „Preparedness and Response for a Nuclear or Radiological Emergency”) szerinti nemzeti önértékelés elvégzése.

Az önértékelést az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerben működő szervezetek végzik. A folyamat során összevetik a saját felkészültségüket egy esetleges nukleáris baleset elhárítására a nemzetközi követelményekkel. Az önértékelés alapján nemzeti jelentés készül, melyet a misszióra való felkészülés céljából megkapnak a felülvizsgálatot végző külföldi szakemberek.

A munkacsoport az ülésen megállapította, hogy az önértékelési folyamat időarányosan rendben halad. A résztvevők áttekintették a misszió tervezett kéthetes programját és egyeztették a misszió során történő szervezeti látogatásokkal kapcsolatos felkészülési teendőket.Facebook megosztás