ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Sugárvédelmi képzésekkel és továbbképzésekkel kapcsolatos hatósági fórum

2016.06.10

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. június 2-án hatósági fórumot tartott a sugárvédelmi képzések és továbbképzések szervezésében és lebonyolításában érintett szakértők számára. A rendezvényen 47 képzésszervező, oktató és vizsgaelnök vett részt. Az OAH részéről Balczó Béla osztályvezető és Vincze Árpád főosztályvezető válaszolt a sugárvédelmi oktatással és vizsgázatással, valamint ezek hatósági felügyeletével kapcsolatos tapasztalatokat érintő kérdésekre és felvetésekre.


Az ionizáló sugárzás elleni védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló 487/2015 (XII. 30.) Korm. rendelet januári hatályba lépése lényeges változásokat hozott az alap, bővített és átfogó fokozatú sugárvédelmi ismereteket oktató szakemberek, a tanfolyamok szervezői és a képzésre kötelezett munkavállalók számára. A sugárvédelmi feladatkörök átvételével az Országos Atomenergia Hivatal hatásköre a képzések és továbbképzések engedélyezésével, valamint a tanfolyamok és vizsgák hatósági ellenőrzésével is bővült.

Az új jogszabály hatályba lépése óta eltelt öt hónap jelentős tapasztalatokkal szolgált az engedélyesek és a hatóság számára egyaránt. A fórum legfőbb célja ezen tapasztalatok megvitatása volt: számos kérdés és konstruktív észrevétel hangzott el, többek között a képzések kötelezően előírt tematikájával, a vizsgakövetelményekkel és az egyes szakirányoknak megfelelő speciális ismeretek oktatásával kapcsolatban. A hozzászólók kiemelték a szabályozás erényeit, és problémákat is felvetettek. Ezek tanulságul szolgálhatnak az OAH hatósági munkáját illetően.Facebook megosztás