ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

CTBTO terepgyakorlata Magyarországon az OAH támogatásával

2024.06.21
Forrás: CTBTO Forrás: CTBTO

2025-ben tartják a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének (CTBTO) átfogó terepgyakorlatát Sri Lankán. A CTBTO szakemberei ennek előkészítéseként magyarországi terepgyakorlaton vesznek részt 2024. június 16-tól mintegy három héten keresztül, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal koordinál.


A CTBTO célja a nukleáris fegyverek felszámolása az új típusú nukleáris fegyverek kifejlesztésének és minőségi tökéletesítésének tiltása. A CTBTO kulcsszerepet játszik a nukleáris proliferáció (a nukleáris fegyverek elterjedése) megakadályozásában és a nukleáris leszerelésben.

A szervezet eljárásainak, folyamatainak és eszközeinek tökéletesítésére, ellenőrzésére és fejlesztésére általában 10 évente átfogó terepgyakorlatot tart, amelynek célja egy helyszíni ellenőrzés teljeskörű lefolytatása. A 2025-ben tartandó átfogó terepgyakorlatra felkészülés érdekében kisebb módszertani, úgynevezett felkészülési gyakorlatokat szerveznek, amelynek egyik állomása Magyarország.

A június 16-án elkezdődött háromhetes, Gyöngyös térségében tartandó gyakorlat nem csak a szakemberek elméleti felkészülését segíti, hanem terepmunkát is végeznek, amelynek során tesztelik és gyakorolják a különböző technikai eszközök, kommunikációs rendszerek, berendezések és műszerek használatát.Facebook megosztás