ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képzése fejlődő országbeli nukleáris szakemberek számára Magyarországon

2016.11.15

Az OAH szervezésében 2016. november 8-18. között hat nemzetközi nukleáris szakember tesz látogatást hazánkban amely egy 9 hónapos NAÜ-képzés utolsó szakasza.


A NAÜ kétévente fogad fejlődő országbeli nukleáris szakembereket, akik egy kilenc hónapos képzési programban vesznek részt és megismerkednek a nukleáris üzemanyagciklus különböző szakaszait képező létesítményekkel, azok biztosítéki rendszerével, méréstechnikákkal.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség részére nyújtott magyar biztosítéki támogató program keretében hazánk kéthetes képzést tart, amelynek során bemutatja a résztvevőknek, hogy egy olyan nukleáris iparral rendelkező országban, mint Magyarország milyen nemzeti és létesítményi szintű szabályozások biztosítják, ill. erősítik a nukleáris non-proliferációt.

A képzés első napját a résztvevők az OAH-ban töltötték, ahol előadások keretében ismerkedhettek meg többek között a hazai nukleáris üzemanyagciklussal, a nukleáris és radioaktív anyagok nyilvántartásának és ellenőrzésének, a nukleáris védettségnek, biztosítéki kultúrának hazai gyakorlatával. A képzés a hazai nukleáris létesítményekben folytatódik, a szakemberek a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontban, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-ben, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában és Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolójában, valamint a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft. Mecseki Környezetvédelmi Bázisán szereznek további elméleti és gyakorlati ismereteket.Facebook megosztás