ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Érdekességek az „Atomenergiáról – mindenkinek” programon

2023.06.09
Atomenergiáról - mindenkinek Miskolcon Atomenergiáról - mindenkinek Miskolcon

Több mint 200 diák és tanár vett részt az Országos Atomenergia Hivatal az „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű tudományos ismeretterjesztő rendezvényén június 6-án, Miskolcon. A Miskolci Egyetemmel, valamint a TIT Stúdió Egyesülettel közösen megrendezett programon, a kapcsolódó kiállításon sokan és sokat kérdeztek, ami egyértelműen jelzi azt az egyre növekvő érdeklődést, amely az energetika és benne a nukleáris energia területére irányul. Az OAH fontosnak tartja, hogy a jövő generációja első kézből tudjon tájékozódni a szaktudomány legújabb eredményeiről és arról, ahogyan mindennapi életükben ezeknek az alkalmazásaival találkozhat. A rendezvény kiemelt célja az is, hogy felkeltse az érdeklődést a természettudományok és a mérnöki karok iránt, hiszen a mostani középiskolások lesznek a jövő szakemberei. Ennek szellemében a hivatal évente kétszer, az ország különböző felsőoktatási intézményeivel együttműködve szervezi az „Atomenergiáról – mindenkinek” programsorozatát.


Az esemény megnyitóján, Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt emelte ki, hogy sokkal színesebb és változatosabb források állnak rendelkezésre a mai ifjúság számára, hogy ismereteket szerezzenek, mint bármikor korábban.

Balczó Béla András, az OAH kabinetfőnöke köszönetet mondott az egyetemnek, hogy befogadta a rendezvényt és aktívan részt vállalt a programban kiállítóként és előadóként is, valamint kiemelte, hogy az első kézből történő, hiteles tájékoztatásnak különösen fontos szerepe van egy olyan időszakban, amikor naponta hírek százai foglalkoznak nukleáris létesítmények helyzetével, szerepével – sokszor meglehetősen pontatlan megfogalmazással, vagy egyoldalú információkat kínálva.

Az előadásokon szó volt a sugárzás fajtáiról és az életre gyakorolt hatásairól, a nukleáris balesetek tanulságairól, a nemzetközi és hazai atomenergetikai trendekről, az atomenergia alkalmazásának jövőbeni perspektíváiról, valamint arról, hogy egy nyomozás során hogyan alkalmazzák a nukleáris törvényszéki analitikát.

Az interaktív kiállításon a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. a radioaktív hulladékok kezeléséről és a hazai radioaktívhulladék-tároló létesítményekről adott áttekintést, a Paksi Atomerőmű újonnan fejlesztett telefonos applikációkkal támogatta az ismeretterjesztést, valamint virtuális valóság szemüveggel a reaktorcsarnokba is be lehetett nézni, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számos katasztrófavédelmi eszközt mutatott be, illetve sugárzásmérést is lehetett végezni. A Magyar Nukleáris Társaság a fúziós energiáról és a nemzetközi termonukleáris kísérleti reaktor működéséről tájékoztatott, az OAH pedig számos, a területhez tartozó érdekességet mutatott be, kezdve az orvosi alkalmazásoktól az energiatermelésen és a radioaktív hulladékok tárolásán keresztül a veszélyhelyzetek kezeléséig, olyan különlegességekre is felhívva a figyelmet, mint például az Oktatóreaktorban megfigyelhető Cserenkov-sugárzás. A rendezvény beharangozó hírét és a programot ide kattintva érheti el.
Facebook megosztás