ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OAH műszaki-tudományos háttérintézményeinek szemináriuma

2014.06.17

Az Országos Atomenergia Hivatal 2014. június 11-12-én nyolcadik alkalommal rendezte meg – immár hagyományosnak mondható – szemináriumát a munkáját támogató szakmai-tudományos háttérintézmények számára. A részt vevő szervezetek képviselői, előadói a kutatás-fejlesztési projektek 2013. évi főbb eredményeit mutatták be. Összesen 25 előadásra került sor a szeminárium két napja alatt négy-négy szekcióban.


Az első napon a hallgatóság a nukleáris fegyverek elterjedése elleni küzdelemmel (non-proliferáció) és a nukleáris védettséggel kapcsolatos kutatási eredményekről kapott átfogó képet. Az Országos Meteorológia Szolgálat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Energiakutató Intézetének munkatársai többek között olyan területek kutatási eredményeiről adtak tájékoztatást, mint az inverz modell alkalmazhatóságának vizsgálata a nukleárisbaleset-elhárításban, az atomerőművi üzemanyag-kazetták kiégésének mérése, hatósági dörzsminták elemzése, mérési eljárás kidolgozása tömegrendezvények helyszínének előzetes átvizsgálására, valamint ismertették az újabb nukleáris analitikai módszereket.

A szeminárium második napja aktuális nukleáris biztonsági témákról szólt. Az üzemidő- hosszabbításhoz kapcsolódó szilárdsági számítások, valamint az anyagvizsgálatok egyes speciális kérdéseit a VEIKI Energia+ Kft. és a Trampus Mérnökiroda Kft. mutatta be, míg a NUBIKI Kft. a létesítmények baleseti helyzetei elemzéseinek eredményeiről, az LG Energia Kft. munkatársai pedig a vízüzem vegyészeti kérdéseiről értekeztek. Ezen túl kiemelendő az az összefoglaló tanulmány, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete készített és mutatott be a szemináriumon a fukushimai reaktorbalesetekről, részletezve a baleset előzményeit, lefolyását, következményeit, összefoglalva a megtett intézkedéseket egészen napjainkig, valamint összegezte a levonható tapasztalatokat.Facebook megosztás