ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

A Nukleáris Terrorizmus Elleni Globális Kezdeményezés (GICNT) magyarországi rendezvénye

2018.04.19

2018. április 10-12. között, Magyarország Kormányának támogatásával, Budapesten került megrendezésre a Nukleáris Terrorizmus Elleni Globális Kezdeményezés (Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism – GICNT) radioaktív sugárforrások védettségéről és azok jogtalan eltulajdonítására történő reagálásról szóló, Fierce Falcon elnevezésű workshopja. Magyarország tagja a 88 ország és 5 hivatalos megfigyelő szervezet által, a nukleáris terrorizmus globális szintű fenyegetésével szemben létrehozott önkéntes partnerségnek.


A GICNT 2006-ban, az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok kezdeményezésére alakult meg, amelyek azóta is társelnökei a kezdeményezésnek. A GICNT elsősorban a nukleáris terrorizmus jelentette fenyegetettség megelőzésére, felderítésére és az arra történő reagálásra koncentrál. A GICNT-nek három munkacsoportja van, amelyek a nukleáris felderítés és detektálás, a nukleáris törvényszéki vizsgálatok, illetve a reagálás és következménykezelés kihívásaival foglalkoznak. A GICNT gyakorlati együttműködéssel és képességfejlesztési tevékenységekkel támogatja a partnerek közötti információmegosztást, a nemzeti képességek fejlesztését, valamint segíti elő a hatékony eljárások és jó gyakorlatok megosztását ezen a területen.

A Fierce Falcon workshop-ot magyar részről Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, politikai igazgató, Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, és Dr. Horváth Ákos az MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Jari Luoto nagykövet, a GICNT Végrehajtó és Értékelő Csoportjának Koordinátora nyitotta meg.

A Fierce Falcon a radioaktív anyagok illetéktelenek kezére jutásának megakadályozása érdekében alkalmazott, gyakorlatban bevált eljárásokkal foglalkozott. Az irányított kiscsoportos megbeszéléseken, technikai előadásokon, esettanulmányokon és panelbeszélgetéseken kívül a workshop fiktív forgatókönyvön alapuló döntéshozatali gyakorlatot is tartalmazott. A résztvevők számára az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának Mobil Szakértői Támogató Csoportja (MEST) élő demonstráció keretében mutatott be egy radiológiai helyszínelést, vagyis elrejtett radioaktív anyagok felkutatását, csomagolását és biztonságos elszállítását további vizsgálatokra. A Fierce Falcon rámutatott azon feladatok és képességek fontosságára, amelyek célja a radioaktív anyag védettsége, a sugárforrás jogtalan eltulajdonításának megakadályozása, illetve ha már megtörtént, akkor annak észlelése, felderítése, a jogtalan eltulajdonítás elleni azonnali fellépés, valamint a jogtalanul eltulajdonított sugárzóanyag-forrás keresése és visszaszerzése.

A workshop a radioaktív sugárforrás jogtalan eltulajdonítása elleni azonnali helyszíni és helyi bűnüldözési válaszintézkedésekhez kapcsolódó legjobb gyakorlatokra, kidolgozott, működő eljárásrendekre összpontosított. A szakmai konferenciát az Országos Atomenergia Hivatal, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont, valamint az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DOE) közös kezdeményezésére rendezték meg Budapesten.

Magyarország részvétele a GICNT-ben és a Fierce Falcon-hoz hasonló gyakorlatokon elősegíti a nemzeti képességek javítását és megkönnyíti a reagáló szervek és az érdekeltek közötti együttműködést.

Az eseményen 26 ország több mint 90 szakértője vett részt.

A GICNT-re vonatkozó további információk a www.gicnt.org címen találhatók.Facebook megosztás