ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából elismerést kapott az OAH három munkatársa, odaítélték a Gyimesi-díjat is

2021.03.16
Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter március 15. alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Répánszki Rékának és Nagy Gábornak, valamint Prometheus-díjat Katona Tündének. A Gyimesi Zoltán-díjat Nős Bálint, az RHK Kft. stratégiai és műszaki igazgatója kapta.


Répánszki Réka 2011 óta dolgozik az OAH-nál nukleáris biztonsági felügyelőként. Több olyan létesítményi szintű hatósági feladatot jegyez a hivatal, amelyben Répánszki Réka kiemelkedő teljesítményt nyújtott és amelyek megvalósulásában elengedhetetlen szerepe volt. Ezek közé tartozik az Időszakos Biztonsági Felülvizsgálat hatósági koordinálása, a Paksi Atomerőmű 2018. évi átfogó ellenőrzése, továbbá a Vegyészeti Mintavételi és Mérőrendszer rekonstrukciójának engedélyezése és ellenőrzése. 2020 decemberétől az OAH sugárvédelmi megbízotti feladatait is ellátja. Közel 10 éves szakmai tapasztalatának, hozzáértésének, valamint munkája iránt tanúsított elhivatottságának köszönhetően vezető beosztású munkatársai bizalommal fordulnak felé, megalapozó tevékenységet lát el a felelősségteljes szakmai döntések előkészítésében. Munkáját lelkiismeretesség jellemzi, kiemelkedő precizitása és igényessége nagymértékben hozzájárul a magas színvonalú hatósági munka fenntartásához, meglátásaival, racionális és átfogó szemléletével értékes tagja a munkaközösségnek. Szerepe kiemelkedő mind szakmai, mind emberi oldalról, kapcsolata kollégáival kiváló.

Nagy Gábor 2009 szeptembere óta dolgozik nukleáris biztonsági felügyelőként az Országos Atomenergia Hivatalnál. Munkáját a lelkiismeretesség és az OAH iránti elkötelezettség jellemzi. Kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett saját és később a beosztottjainak szakmai fejlődésére: elvégezte az „atomerőművi primerköri gépész” és az „atomerőművi reaktor és primerköri rendszerek operátori üzemeltetése” tanfolyamot, valamint az egyetemen megszerzett, sugárvédelemmel kapcsolatos ismereteit is tovább bővítette és a hatósági munkája során hasznosította. 2014-ben az OAH átvette a radioaktívhulladék-tárolók felügyeletét, melynek már az előkészítésében is aktívan részt vett, majd fontos szerepet kapott a 2018-ban létrejött Tárolólétesítmény Felügyeleti Főosztály munkájában: a Radiológiai szakcsoport vezetőjeként a mintegy 10 fős szakértői csoporttal nemcsak a tárolók hatósági felügyeleti tevékenységét, hanem a nukleáris létesítmények sugárvédelmi feladatait is sikeresen összefogja. 2014 óta aktív tagja a nyugat-európai országok nukleáris biztonsági hatóságait összefogó szervezetének (WENRA) leszereléssel és a radioaktív hulladékok kezelésével foglalkozó munkacsoportjának (WG2), valamint az OECD-NEA 2018-ban alakult, leszereléssel és radioaktív hulladékokkal foglalkozó bizottságának (CDLM). Vezetői és munkatársi magatartása elismerésre méltó. Példamutató munkabírása, aktív szerepvállalása, valamint széleskörű ismeretei egyaránt meghatározóvá teszik a munkáját a szervezetben.

Katona Tünde mintegy 20 éves tapasztalattal rendelkezik az atomenergia békés célú hazai alkalmazásának területén. Diplomáját és PhD fokozatát is radioökológia szakterületen szerezte, már akkor aktívan bekapcsolódva a hazai sugárvédelmi szakmai közösség munkájába, amely szakmai szervezetnek most már 9 éve vezetőségi tagja. Több mint 10 éve az OAH munkatársa, több szakmai területen is bizonyította rátermettségét és szakmai felkészültségét, a jelenleg is hatályban lévő, az atomenergia biztonságos alkalmazását szavatolni hivatott jogszabályok megalkotásában és alkalmazásában, többek között a sugárvédelem és a nukleáris védettség területén. Egyik fő szakterülete a nukleáris és más radioaktív anyagok szállításbiztonságának hatósági felügyelete, a szállítókonténerek hazai alkalmazásának, gyártásának engedélyezése, és a külföldön gyártott konténerek megfeleltetése a magyarországi szabályozásnak. Ez utóbbi tevékenység alapvető fontosságú többek között a nukleáris üzemanyagok szállításának (még egy esetleges baleseti szituációban is) biztonságos feltételeinek megteremtésében, amely elengedhetetlen az atomenergia hazai villamosenergia termelésben betöltött szerepének megőrzésében. Magyarországot számos, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az Európai Bizottság égisze alatt működő nemzetközi szakmai szervezetben és bizottságban képviseli, rendszeresen kap meghívást szakértőként nemzetközi szakmai csoportok, missziók munkájának támogatására.

Nős Bálint stratégiai és műszaki igazgató kapta idén a 2005-ben az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére alapított szakmai elismerést, a Gyimesi Zoltán-díjat. Nős Bálint több mint másfél évtizede aktív résztvevője és alakítója a magyarországi radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek végleges és biztonságos elhelyezésének. Szakmai tevékenységét a magas színvonalú elhivatottság, a példaértékű tudományos igényesség és a rendszeres nemzetközi kitekintés jellemzi. Távlatos gondolkodásának, elemző és tervező készségének kiteljesedését a gondozása alatt elkészült és az Országgyűlés által elfogadott, a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének Nemzeti Politikája, valamint az annak megvalósítását bemutató, Magyarország Kormánya által elfogadott Nemzeti Program is igazolja.

Gratulálunk az elismerésekhez!Facebook megosztás