ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nukleáris hatóságok V4-es találkozója Pozsonyban

2014.07.07

2014. június 25-26-án Szlovákia látta vendégül a visegrádi országok (Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Magyarország) nukleáris hatóságait, hogy megvitassák az aktuális európai uniós ügyeket, és bemutassák azokat a terveket, amelyeket a július 1-től egy éven át tartó szlovák elnökség alatt szeretnének megvalósítani.


Szlovák részről Mikulás Turner, a nemzetközi kapcsolatokért felelős osztály vezetője fogadta a hatóságok képviselőit. Az ülés a szlovák elnökség egyéves programjának ismertetésével kezdődött, amelyben a nukleáris energia területe hangsúlyos elemként jelent meg.

A szlovák program szerint fontos a korábbi elnökségek kezdeményezéseinek a folytatása. Kiemelt szerepet kap a visegrádi országok térségben betöltött szerepének erősítése, továbbá az energiabiztonság kérdése.

Az ülés második részében a résztvevők azokról az EU szabályozási kezdeményezésekről egyeztettek, amelyek a nukleáris energia biztonságos és hatékony felhasználását, valamint az ehhez kapcsolódó technológiák fejlesztését érintik.

A négy ország nukleáris hatóságai már korábban is közös álláspontot alakítottak ki az EU nukleáris biztonsági irányelvének módosítása során az Európai Unió Tanácsának nukleáris kérdésekkel foglalkozó munkacsoportjában. A pozsonyi ülésén megegyeztek arról, hogy folytatni kell az eddigi sikeres gyakorlatot, ugyanis a hatóságok együttműködésének nagy jelentősége van a nukleáris biztonsági kultúra magas szintjének megőrzésében, valamint a szabályozások szisztematikus fejlesztésében is. A hatékonyabb fellépés érdekében az ülésen az a javaslat fogalmazódott meg, hogy szorosabb kapcsolatot kell kialakítani további, a visegrádi országokon kívüli EU-tagállamokkal.

A résztvevők megegyeztek arról, hogy nem csak az Európai Unió Tanácsának nukleáris kérdések munkacsoportjában működnek együtt, hanem más nemzetközi szervezetben, így az OECD Nukleáris Energia Ügynökségben, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségben végzett munka során is törekszenek az együttműködésre.Facebook megosztás